Ilmastonmuutoksen torjuminen on vielä tärkeämpää

Maailma on vuosikymmeniä puhunut ilmastonmuutoksesta. Viime vuosina keskustelu on kuitenkin entistä kovempaa, sillä ilmastonmuutoksen haitat alkavat kiistatta näkyä esimerkiksi polaarisilla palkkeilla, mutta myös täällä kotimaassamme. Lievä talvi ja kylmät kesät ovat suora seuraus ilmastonmuutoksesta. Samoin yli 40 asteen lämpö Keski-Euroopassa kesällä kertoo, että muutos on jo tapahtumassa. Ilmastonmuutoksen torjuminen ei ole helppoa. Tämä on kuitenkin asia, joka vaikuttaa koko maailmaan, ja yksittäisen toiminnan vaikutukset voivat tuntua yksittäisiltä pisaroilta valtamerellä. Paljon työtä on tehty kaikkien maiden yhdistämiseksi ilmastonmuutoksen torjuntaan. Myös onnettomuuksia on esiintynyt, joista viimeisin on USA: n vetäytyminen Pariisin ilmastosopimuksesta. Maailma seuraa nyt huolestuneena, mihin suuntaan Donald Trumpin johtama valtio jättää ympäristöstä. Yhdysvaltojen kieltäytyminen koko ilmastonmuutoksesta saattaa aiheuttaa paljon tuhoa.

soc1 1

Miten yhteiskunta ottaa vastuun ilmastonmuutoksesta?


Ilmastonmuutoksen torjuminen ei tietenkään ole pelkästään yksilöiden asia. Globaalissa maailmassa etenkin sellaiset maailmanmahdit kuin Yhdysvallat, Kiina ja Intia ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa. Kuten jo aiemmin sanottu, Yhdysvaltojen kannalta tilanne ei tällä hetkellä näytä lainkaan lupaavalta. Kiinan teollisuus puolestaan tuottaa huomattavan määrän maapallon kasvihuonepäästöistä. Valoa on kuitenkin näkyvissä tämän tunnelin päässä, sillä saastuneen ilmanlaatunsa takia Kiina alkaa hiljalleen heräillä ongelmiinsa. Teknologiasta yritetään kehittää entistä ympäristöystävällisempää ja Kiina onkin sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksessa vähentämään tuottamiaan päästöjä. Myös Suomessa yhteiskunta torjuu ilmastonmuutosta. Kaupunkisuunnittelussa, rakentamisessa ja kuljetuksessa otetaan nykyään entistä paremmin huomioon myös ympäristölle aiheutuva kuormitus. Ydinvoimasta voidaan olla montaa mieltä, mutta turvallisesti käytettynä se ei pahenna ilmastonmuutosta. Suomen ydinvoimahankkeet ovatkin tältä kannalta katsottuina positiivisia asioita. Lisäksi teknologiateollisuus kehittää jatkuvasti parempia sähköautoja, jotta fossiiliset polttoaineet saataisiin hyvästeltyä lopullisesti. Töitä tehdään jatkuvasti, toivottavasti vielä ei ole liian myöhäistä.

Mitä yksittäinen ihminen voi tehdä?

Ilmastonmuutoksen torjuminen kuulostaa hankkeelta, jossa yksittäisten ihmisten valinnoilla ei olisi juurikaan merkitystä. Kuitenkin on aina hyvä muistaa, että koko maailman väestö koostuu yksittäisistä ihmisistä. Me yhdessä muodostamme maailman, ja jos kaikki aloittavat ilmastonmuutoksen torjumisen ensin itsestään, saadaan aikaan jo paljon. Ilmastonmuutoksen torjuminen on helpointa aloittaa omista arkisista valinnoista.

s1

kasvispainotteinen ruokavalio

Esimerkiksi kasvispainotteinen ruokavalio ja materiaalien tehokas kierrättäminen ovat asioita, joihin jokainen meistä pystyy varsin vähällä vaivalla. Voit aloittaa esimerkiksi viettämällä kerran tai kaksi viikossa kasvisruokapäivää. Innostuessasi voit myöhemmin lisätä kasvisruokapäivien määrää tai halutessasi jättää lihan kokonaan pois ruokavaliostasi. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa rauhallisesti, jotta mielenkiinto ympäristöystävälliseen elämäntapaan säilyy.

s2

joukkoliikennevälineiden suosi

Ilmastonmuutoksen torjuminen on jokaisen tehtävä. Muita helppoja keinoja torjua ilmastonmuutosta on joukkoliikennevälineiden suosiminen yksityisautoilun sijaan. Kannattaakin kulkea bussilla tai vaikka junalla aina, kun se vain suinkin on mahdollista. Lyhyemmät matkat puolestaan voi kulkea pyörällä tai jalkaisin. Kunto kohoaa ja säästät samalla luontoa. 

s3

Teknologia

Teknologia mahdollistaa monille meistä myös etätyöskentelyn. Etätyöpäivä silloin tällöin on myös yksi tapa säästää luontoa liikenteen ympäristövaikutuksilta. Moni uskoo, ettei näin pienillä teoilla ole todellisuudessa merkitystä ilmastonmuutoksen kannalta. Tämä on kuitenkin väärä luulo. Jokaisella pienelläkin teolla on merkitystä. Mitä useampi meistä tekee näitä pieniä tekoja, sitä suuremmat ovat tekojemme yhteisvaikutukset.