Selviytymispakkaukset

Selviytymispakkaukset

Jokainen on varmasti joskus törmännyt selviytymispakkaukseen. Niitä on paljon erilaisia, mutta tunnetuin niistä on varmaan pieni punainen laukku, jonka sisältä löytyy esimerkiksi laastareita, sidetarpeita ja sakset. Useimmiten niitä säilytetään autossa, veneessä tai kotona, mutta niitä löytyy myös lentäjiltä ja metsureilta. Selviytymistilanne voi tulla kenen tahansa eteen ja silloin on tärkeää, että oikeat ensiapuvälineet ovat käden ulottuvilla. Survivalismin harjoittaminen on siis viisasta. Se tarkoittaa valmistautumista erilaisiin hätätilanteisiin, joita ei toivon mukaan koskaan tapahdu. Survivalismi on kasvanut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi ja Suomessa survivalistien määrä kasvaa koko ajan.

Mitä selviytymispakkaus sisältää?

Selviytymispakkauksia on erilaisia. Sellaisen voi ostaa joko valmiina kaupasta tai sen voi koota itse. Pakkauksia on eri kokoisia ja niiden sisältö voi vaihdella hyvin paljon. Tärkeintä kuitenkin on, että pakkauksesta löytyvät tarvikkeet erilaisiin onnettomuus- ja hätätilanteisiin. Selviytymispakkaus sisältää usein jonkinlaisen veitsen, ensiapuvälineet, tulitikut, ompeluvälineet, päähuivin ja taskulampun. Lisäksi pakkauksessa olisi hyvä olla riittävästi ruokaa ja juomaa sekä mahdollisesti vedenpuhdistamiseen tarvittavat välineet. Myös välineet pelastushenkilökunnan ohjaamiseksi paikalle ovat tärkeät. Tällaisia ovat esimerkiksi hätäsoihdut, mutta myös avaruushuopa voi auttaa. Avaruushuopa on hyvä lisä pakkaukseen, sillä se auttaa myös lämmön ylläpitämisessä.

Ennakointi on tärkeää kaikkien selviytymistilanteiden kannalta. Selviytymispakkauksessa on parempi olla liikaa tarvikkeita kuin liian vähän. Tärkeimmät asiat selviytymistilanteessa ovat kuitenkin vesi, ruoka, suoja ja lämpö. Ilman ravintoa on mahdollista selvitä jopa kolme viikkoa, mutta ilman vettä ei ole mahdollista pärjätä läheskään yhtä pitkään. Pienikin nestevajaus heikentää fyysistä suorituskykyä ja kognitiivisia toimintoja. Siksi onkin hyvä pitää ainakin viikoksi tarvittava vesi ja ravintomäärä varastossa katastrofin varalta. On hyvä muistaa myös riittävä vaatetus ja tulentekovälineet.

Laajempi selviytymispakkaus

Selviytymispakkauksen sisältöä voi halutessaan myös laajentaa. Jos haluaa valmistautua oikein kunnolla, on hyvä laatia pidempi lista tarvittavista välineistä. Vaihtoehtoisia välineitä selviytymispakkaukseen voivat olla esimerkiksi muovipussit, hyttysmyrkky, pieni saha, alumiinifolio, ruokasuola ja kattila. Aurinkovoide ja huulirasva voivat tulla tarpeeseen jos joutuu viettämään pidempiä aikoja auringossa. Myös kiikarit, kalaverkko, vessapaperi, teltta ja hyvä makuupussi voivat olla tärkeitä, jos joutuu pidemmäksi aikaa luonnon keskelle. Riittävä määrä käteistä tai jalometalleja on hyvä pitää mukana siltä varalta, että maksujärjestelmät romahtavat katastrofin takia. Preppaus voi olla ratkaiseva tekijä, kun kamppailemme selviytymisestä.

Mitä on preppaus?

Preppaajat ovat valmistautuneet hyvin erilaisiin luonnonkatastrofeihin, suuronnettomuuksiin ja ääriolosuhteisiin. Yleisesti sanoen he ovat valmistautuneet asioihin, joita ei toivon mukaan koskaan tapahdu. Aiheesta löytyy paljon tietoa ja internet on täynnä erilaisia vinkkejä preppaajille. Yhdysvalloissa preppaus on saanut myös vahvoja äärimuotoja. Ihmiset ovat rakentaneet maan alle erilaisia bunkkereita, säilöneet ruokaa vuosikausiksi ja ostaneet tonneittain aseita. Normaalisti preppaajat ovat kuitenkin ihan tavallisia ihmisiä, jotka elävät tavallista elämää. He ovat kuitenkin valmistautuneet tulevan varalta ja ovat siksi etulyöntiasemassa, jos jotakin oikeasti tapahtuu. Preppauksessa pääsee itse alkuun erätaitojen opettelulla ja suunnittelemalla miten mahdollisesta katastrofitilanteesta voisi selviytyä.

Survivalismi on lisääntynyt myös Suomessa

Selviytymispakkaus sisältää välineet onnettomuus- ja hätätilanteisiin. Ennakoimalla on todennäköisempää selviytyä mahdollisesta hätätilanteesta.