Urbaaniselviytyminen

Urbaaniselviytyminen

Selviytymistilanne voi kohdata meistä kenet tahansa. Auton sammuessa talvipakkasilla keskelle ei mitään tai palavasta rakennuksesta poistuminen muiden henkilöiden kanssa tai yksin on aina haastava tilanne. Sodat, terrori-iskut ja luonnonkatastrofit ovat äärimmäisiä tilanteita, joissa selviytymistä tarvitaan. Survivalismi on varautumista johonkin, mitä toivon mukaan ei koskaan tapahdu. Sen harjoittamisella on muitakin hyötyjä, sillä jos osaat esimerkiksi kalastaa ja tiedät, mistä luonnonkasveista saat hiilihydraatteja ympäri vuoden, voit niillä taidoilla pienentää päivittäisiä kulujasi. Tällä tavalla säästämilläsi rahoilla voit vaikkapa varautua mahdolliseen yllättävään taloudelliseen kriisiin.

Selviytymispakkaus ja ennakointi

Hyvässä selviytymispakkauksessa on välineet onnettomuus- ja hätätilanteisiin. Selviytymispakkaus sisältää hyvin usein jonkinlaisen veitsen, kuten monitoimiveitsi, linkkuveitsi tai puukko. Ensiapuvälineet, tulentekovälineet, kalastusvälineet, ompeluvälineet, päähuivi ja taskulamppu kuuluvat myös tällaiseen pakkaukseen. Siinä tulisi olla myös riittävästi ruokaa sekä juomaa ja mahdollisesti vedenpuhdistusvälineet. Vettä tulisi olla mukana vähintään kolmen päivän varannot, ravintoa mielellään saman verran. On hyvä muistaa, että ruokailuvälineitä täytyy puhdistaa aina välillä. Avaruushuopa on myös pätevä apuväline lämmön ylläpitoon, lisäksi sillä voi myös osoittaa olinpaikkansa mahdollisille pelastajille. Myös pilli tai hätäsoihdut on hyvä pitää selviytymispakkauksessa, mikäli siinä on ylimääräistä tilaa.

Tärkeimmät asiat selviytymistilanteessa ovat lämpö, vesi, suoja ja ravinto. Ilman ravintoa voi pärjätä viikkokaupalla, mutta ilman vettä ei. Voi olla hyödyllistä pitää 4-5 litraa vettä jatkuvasti esimerkiksi kellarissa tai parvekkeella. Yksi hybridivaikuttamisen keinoja voi olla veden saastuttaminen. Toki vesi voi saastua vahingossakin, kuten esimerkiksi Nokian vesikriisissä kävi. Ennakointi on avainasemassa kaikissa tärkeimmissä selviytymisen elementeissä. Lämpö tulee varmistaa riittävillä vaatteilla ja tulentekovälineillä. Vesisuoja tulee muistaa liikkuessa ja myös lepotilassa. On hyvä pitää ainakin viikon tarvittava ravintomäärä varastossa katastrofin varalta.

Vaihtoehtoiset välineet selviytymispakkauksessa

Jos selviytymistilanne kestää odotettua pidempään, voi olla hyvä varautua vielä monipuolisemmalla selviytymispakkauksella. Ennakointi on tässäkin tapauksessa kaiken A ja O, sillä jos esimerkiksi sähköt ovat poissa pidempiä aikoja, kaupat voivat olla kokonaan kiinni tai niistä saatavan tavaran määrä on hyvinkin rajoitettua. Kotona pidettävään monipuolisempaan selviytymispakkaukseen voi liittää esimerkiksi veitsenteroittimen, pienen sahan, muovipusseja, ruokasuolaa, alumiinifoliota ja aseen sekä siihen ammuksia. Hyttysmyrkky voi tulla tarpeeseen, jos metsässä joutuu viettämään pidempiä aikoja. Huulirasva ja aurinkovoide voivat olla hyvinkin tarpeellisia kovalla helteellä. WC-paperi sekä kalaverkot ja teltta on myös hyvä pitää mukana.

Ennakointi erottaa selviytyjän uhrista

Kun tärkeät välineet on ostettu ja niiden ajoittainen huolto varmistettu, on hyvä aika harjoitella selviytymistaitoja käytännössä. Aiheesta löytyy paljon kirjoja ja muita julkaisuja, mutta mikään ei voita käytännön taitojen harjoittelua oikeassa ympäristössä. Luonnonkasvien käyttö ravinnoksi on oivallinen harrastus selviytyjälle, kuten myös kaikenlainen kalastus. Preppaus muiden samanhenkisten ihmisten kanssa voi hyvinkin olla paikallaan. Kokeneemmilta voi kysyä neuvoja sekä erilaisia vinkkejä ja mahdollisesti tehdä yhteissuunnitelman selviytymiselle vaaratilanteen uhatessa. Ulkomailta löytyy myös lukuisia erilaisia kursseja, joista voi saada monenlaiseen selviytymiseen liittyviä vinkkejä ja suosituksia.

Survivalismi pelastaa parhaimmillaan henkiä

Mitä selviytymispakkaus sisältää? Miten pelastautua erilaisista uhista? Miten oppia survivalistiksi Suomessa ja ulkomailla?